14 Lucruri pe care nu le stiai despre cafea, cu ocazia Zilei Internationale a Cafelei
Pe data de 1 Octombrie e serbata Ziua Internationala a Cafelei, o zi in care apreciem aceasta bautura in toata diversitatea ei. Hai sa sarbatorim impreuna cafeaua prin 14 lucruri fascinante despre acest elixir negru al energiei.
1. Cafeaua era la origini mestecata
Chiar daca ne-am obisnuit sa ne ssavuram cafeaua din ceasca, in trecut aceasta metoda de a consuma boabele de cafea nu era cea mai populara. Dupa cum spun mai multi istorici, primele triburi din Africa care au inceput sa consume fructele de cafea o faceau amestecand fructele semi-macinate cu grasime animala, apoi rulau rezultatul in mici bile pe care le mancau pentru a le oferi energie.
2. Consumul de cafea decofeinizata ajuta industria sucurilor carbonizate
Dupa ce boabele de cafea sunt decofeinizate, producatorii vand cafeina companiilor de sucuri carbonizate si companiilor farmaceutice.
3. Cafeaua instant exista de aproximativ 250 de ani
Cafeaua instant exista de ceva timp, facand-si prima oara aparitia in 1771 in Anglia. Cu toate acestea a durat inca 139 de ani pentru a putea fi patentata si produsa in masa, iar acest lucru s-a intamplat in SUA in 1910.
4. Americanul de rand cheltuieste aproximativ 1000 de dolari pe cafea, in fiecare an
Cu toate ca americanii cheltuiesc 1.092 de dolari de persoana pe an pe cafea, SUA nu este cea mai cofeinizata tara din lume, nu intra nici macar in top 10.
5. Finlanda este capitala cafelei in lume
Chiar daca Finlanda nu este producatoare de cafea, localnicii ei sunt cei mai mari consumatori ai acestei bauturi din lume, ei beau 2,64 cesti de cafea pe zi pe cap de locuitor. (http://www.worldatlas.com/articles/top-10-coffee-consuming-nations.html)
6. Beethoven ar fi fost cel mai mare cosmar al unui barista
Beethoven era mare bautor de cafea, dar era extrem de strict in ceea ce priveste prepararea acesteia- cafeaua trebuia facuta din nu mai mult si nu mai putin de 60 de boabe de cafea. (http://www.slate.com/articles/arts/culturebox/features/2013/daily_rituals/coffee_from_balzac_to_beethoven_it_has_fueled_artistic_endeavor_for_centuries.html)
7. Boabele de cafea au trimis atletii brazilieni la Jocurile Olimpice
In 1932, Brazilia nu isi permitea sa isi trimita atletii la Jocurile Olimpice din Los Angeles. Asa ca le-au incarcat vaporul cu cafea si au vandut-o in voiajul catre SUA in diferitele porturi in care au acostat. (http://www.topendsports.com/events/summer/hosts/los-angeles.htm)
8. De-a lulgul istoriei au fost mai multe incercari de a interzice cafeaua
Inca de la inceputul secolului al XVIII-lea guvernele au incercat sa eradicheze cafeaua. Printre numeroasele motive prin care au incercat sa treaca cafeaua in ilegalitate s-a numarat si faptul ca stimula “gandirea radicala”. In 1746 Suedia a mers atat de departe incat a interzis atat cafeaua cat si instrumentele de servire si preparare a cafelei. (http://mentalfloss.com/article/12662/5-historical-attempts-ban-coffee)
9. Femeile secolului XVII considerau cafeaua bautura care le transforma barbatii in “cadavre inutile”
In 1674, “Petitia Femeilor Impotriva Cafelei” declara ca bautul cafelei transforma barbatii englezi in “cadavre inutile” si propunea interzicerea consumului de cafea de catre barbatii pana in 60 de ani. (http://www.gopetition.com/famous-petitions-in-history/232/the-women-s-petition-against-coffee-1674.html)
10. Consumul de cafea poate extinde viata pisicilor
Probabil e o coincidenta, dar detinatoarea recordului Guiness World pentru cea mai longeviva pisica- o felina in varsta de 38 de ani pe nume Creme Puff- consuma cafea in fiecare dimineata a vietii ei (plus dieta formata din bacon, oua si broccoli). Creme Puff a detronat fostul detinator al recordului, o pisica de 34 de ani pe nume Granpa Rex Allen, care era a aceluiasi proprietar si avea acelasi obicei de a bea cafea zilnic.
11. Cea mai scumpa cafea din lume provine din fecale de animal
Kopi Luak este cea mai scumpa cafea din lume, datorita unui pas special in procesarea ei: digestia. In Indonesia, un animal salbatic cunoscut sub numele de “Asian palm civet” (asemanator unei nevastuici) mananca fructele coapte de cafea. Astfel boabele de cafea trec prin sistemul digestiv al animalului fara sa fie digerate, apoi fermierii selecteza boabele din fecalele lasate, le spala si le vand la un pret de 600 de dolari pe jumatate de kilogram.
12. Prima camera de supraveghere era indreptata catre un filtru de cafea
Cu toate ca nu avea parte de prea multa actiune, prima camera de supraveghere experimentala le permitea cercetatorilor de la Cambridge sa supravegheze situatia cafelei din sala Trojan fara a-si parasi birourile. La sfarsitul experimentului filtrul de cafea devenit faimos si a fost vandut intr-o licitatie pe site-ul eBay cu aproximativ 5000 de dolari. (http://www.bbc.com/news/technology-20439301)
13. E nevoie de 70 de cesti de cafea pentru a omori o persoana de 68 de kilograme
Prea mult din orice poate fi nociv, chiar si din mult iubita cafea. Un studiu facut de cei de la AsapSCIENCE a aratat ca echivalentul a 70 de cesti de cafea baute una dupa alta pot ucide o persoana de 68 de kilograme. (https://www.youtube.com/channel/UCC552Sd-3nyi_tk2BudLUzA)
14. Cafeaua ar putea fi in viitor folosita drept combustibil
Cercetatorii au reusit sa transforme cafeaua cat si zatul in biodiesel. (http://www.cnbc.com/2015/01/09/grounds-for-optimism-turning-coffee-into-fuel.html)