Blog

Cafea Guatemala

INFO TARA:

Cafeaua din Guatemala ofera niste varietati exceptionale de arome locale- de la cele dulci cu note de cacao, la cele citrice si florale cu o aciditate ascutita. Guatemala este al zecelea producator de cafea din lume, exportand 98% cafea Arabica- cu soiuri ca Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogipe si Pache.

Guatemala are numeroase microclimate- de la versanti de munti, la campii- iar acestea, ajutate de solul generos, creeaza cafea cu o varietate foarte mare de arome. Cafeaua creste in aproape toate zonele, iar Asociatia Nationala de Cafea din Guatemala a identificat opt mari regiuni care ofera profile distincte. Intre aceste regiuni se intalnesc mari variatii in ceea ce priveste aroma cafelei, rezultat al microclimatului divers. Aproximativ 270.000 de hectare de teren au ca scop cultivarea cafelei, care este in special cafea Arabica spalata, cum ar fi Bourbon si Caturra . O mica cantitate de Robusta creste la altitudinile mai mici din sud-estul tarii. In Guatemala sunt aproximativ 100.000 de producatori de cafea, iar majoritatea au ferme foarte mici, intre 2-3 hectare fiecare. Multi dintre producatori duc fructele de cafea la o moara comuna, pentru procesare, dar in ultimul timp este din ce in ce mai comun ca micii fermieri sa produca propria cafea, de aceea cafeaua din Guatemala este de o calitate superioara.

Injerto reina” este o tehnica dezvoltata local prin care tulpina copacului de Arabica este fixata la radacina unui copac de Robusta, astfel copacul Arabica devine rezistent la boli fara a-si pierde din aroma.

Regiuni

Guatemala a avut mai mult succes decat alte tari producatoare de cafea in a-si defini regiunile cheie, promovand cafeaua ca fiind diferita de la regiune la regiune.

San Marcos

San Marcos este regiunea cea mai calduroasa, dar si cea mai ploioasa din regiunile producatoare de cafea din Guatemala. Ploile vin mai devreme pe crestele muntilor dinspre Pacific, asa ca si inflorirea are loc mai devreme. Ploile abundente pot provoca probleme in procesul de uscare de dupa culegere, de aceea multe ferme se bazeaza pe o combinatie de uscare la soare si uscare mecanica. Soiurile care provin din aceasta regiune sunt Bourbon, Caturra si Catuai, crescute la o altitudine de 1300- 1800m.

Acatenango

Cafeaua produsa in aceasta regiune este provine indeosebi din valea Acatenango, denumita dupa vulcanul din zona. In trecut, multi producatori din regiune isi vindeau fructele de cafea ca sa fie procesate in Antigua, care avea o mai buna reputatie in ceea ce priveste cafeaua si astfel, putea fi vanduta la preturi mai mari. In prezent cafeaua din Acatenango poate fi excelenta si devine din ce in ce mai cunoscuta datorita complexitatii si aciditatii ei datorate mediului vulcanic in care e crescuta.

Atitlan

Fermele de cafea din acesta regiune sunt situate in jurul lacului Atitlan. Umiditatea din jurul lacului produce o cafea care este considerata clasica in Guatemala: cu arome bogate de citrice si ciocolata. In zona sunt numeroase rezervatii naturale care protejaza biodiversitatea si padurile regiunii. Producerea cafelei in Atitlan este sub presiune din cauza costurilor de munca din ce in ce mai mari si competitiei din piata muncii. Zonele urbane care se extind pun in dificultate crescatorii de cafea, care prefera sa isi vanda pamantul.

Coban

Acoperita de paduri tropicale, regiunea este la 1300m deasupra nivelului mari. In Coban temperaturile sunt scazute si umiditatea mare, iar cafeaua rezultata este echilibrata, cu arome fructate sau chiar picante. Regiunea poarta numele orasului Coban, care a prosperat datorita producatorilor germani de cafea care detineau puterea in zona pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Regiunea este usor izolata ceea ce face ca transportul cafelei sa fie dificil, cu toate acestea, regiunea produce cafele de o calitate superioara, cum ar fi Bourbon, Maragogype, Catuai, Caturra, Pache.

Nueve Oriente

In aceasta zona cafeaua a ajuns destul de tarziu, pe la inceputul anilor 1950. Nueve Oriente este situata in estul tarii, la granita cu Honduras, iar climatul este uscat. Cafele ca Bourbon, Catuai si Pache sunt produse in ferme mici, la altitudini de 1300- 1700m.

Huehuetenango

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute regiuni de cafea din Guatemala, iar numele zonei se traduce ca “locul stramosilor”. Regiunea are cei mai inalti munti non-vulcaici din America Centrala, care sunt un mediu perfect pentru cresterea cafelei. Aceasta regiune se bazeaza puternic pe cafeaua pe care o exporta si produce niste cafele cu adevarat exceptionale, ca Bourbon, Catuai si Caturra.

Fraijanes

Platoul cu plantatilile de cafea din Fraijanes inconjoara capitala tarii, Guatemala City. Activitatea vulcanica regulata din zona imbunatateste calitatile solului, insa in aceslasi timp cauzeaza probleme infrastructurii locale. Din pacate, zona de cultivare a cafelei este din ce in ce mai redusa in regiune datorita dezvoltarii urbane.

Antigua

Prima regiune de cultivare a cafelei din Guatemala, Antigua isi are plantatiile la o altitudine de 1300- 1600m. Climatul este racoros si uscat, iar cafeaua produsa in regiune este echilibrata, cu note de nuca, ciocolata sau picante. Antigua este una dintre cele mai cunoscute regiuni de cultivare a cafele din lume, iar in anul 2000 a primit Denomination of Origin sub numele de “Genuine Antigua Coffee”.