Blog

Cafea Indonesia Sumatra Mandheling

Prima tentativa de a cultiva cafea in arhipelagul Indonesian a fost un esec. In anul 1696, guvernatorului Jakartei i-au fost daruite cateva seminte de cafea din partea guvernatorului Olandez din India. Aceste plante au fost pierdute intr-o inundatie in Jakarta, asa ca in anul 1699 au fost trimitese noi seminte de cafea care au prosperat in aceasta regiune.

Indonezia este printre primele tari producatoare și exportatoare de cafea din lume. Majoritatea productiei o constituie soiul numit robusta, cu boabe de calitate inferioara. Indonezia este, de asemenea, renumita si pentru ca detine un numar de specialitati cum ar fi “kopi luwak” (cunoscut ca cea mai scumpa cafea din lume) și “kopi Mandailing”. in ceea ce priveste produsele agricole, cafeaua este pe locul patru in Indonesia, dupa uleiul de palmier, cauciuc și cacao.
Cafeaua a fost introdusa in arhipelag de catre olandezii, care au plantat initial copaci de cafea in jurul fortaretei Bataviei, dar au extins rapid productia de cafea in regiunile Bogor și Sukabumi din West Java in secolele XVIII și XVIII. Indonezia s-a dovedit a avea un climat aproape ideal pentru productia de cafea, de aceea noi plantatii au fost in scurt timp stabilite pe alte parti din Java si pe insulele Sumatra și Sulawesi.

Astazi, plantatiile de cafea din Indonezia acopera o suprafata totala de aproximativ 1,24 milioane de hectare, 933 de hectare de plantatii de robusta si 307 de hectare de plantatii de cafea Arabica. Mai mult de 90% din totalul plantatiilor sunt cultivate de fermieri la scara mica, care detin plantatii relativ mici, de aproximativ 1-2 hectare, fiecare. Spre deosebire de concurenti precum Vietnamul, Indonezia nu are plantatii mari de cafea si, prin urmare, se confrunta cu mai multe dificultati pentru a proteja volumele de productie stabile și calitatea, prin urmare productia pierde o anumita competitivitate pe piata internaționala.

Indonesia Sumatra Mandheling FTO

Sumatra este a doua cea mai mare insula din Republica Indonezia. Cafeaua Sumatra Mandheling, desi relativ rara, este cultivata pe pantele vulcanice inalte ale Muntelui Leuser, in apropiere de portul Padang, in regiunea Batak din centrul Sumatrei de Vest, la altitudini intre 800 până la 1600 de metri.
Metoda naturala de uscare utilizata in productia sa are ca rezultat un corp foarte plin, cu un gust intens, garnisit cu nuante de plante si un after taste usor picant. Cafeaua are o aciditate scazuta si un gust bogat care ramane pe colturile din spate ale limbii. Notele de ciocolata sunt evidente la final.

Principalii furnizori ai FTO Sumatra, KSU Adil Wiladah Mabrur și Koperasi Gayo Mandiri au utilizat primele de comera echitabil pentru achizitionarea de unelte agricole (masini de taiat buruieni, macete, lopeti si alte echipamente) și investesc in educatia si instruirea in domeniul mediului. Programele care vizează empowerment-ul femeilor sunt, de asemenea, predominante, cum este si sprijinirea femeilor in timpul sarcinii prin cumpararea de instrumente medicale necesare. De asemenea, ei au facut un efort sa angajeze femei pentru a efectua lucrari de fabricare in facilitatile de prelucrare, precum și pentru formarea in domeniul managementului financiar.

Note de Cupping
Puternice note de cedru, consistente, echilibrate, note subtile de tutun dulce, vin, condimente si ciocolată.

Region
Batak Region of West-Central Sumatra, Aceh
Growing Altitude
900-1,600 m.a.s.l
Arabica Variety
Catimor, Typica
Harvest Period
June – December
Milling Process
Giling Basah (wet-hulled), sundried
Aroma
Slightly earthy
Flavor
Herbal, Chocolate, Clean Earthy, Woody Notes, Spicy
Body
Medium/Rich body
Acidity
Low/Medium