Cafea Peru Organic
Peru se afla in vestul Americii de Sud, invecinind Oceanul Pacific de Sud, intre Chile și Ecuador, cu o suprafata totala de 1.285.220 km2. Clima din Peru este extrem de diversa, variind de la tropicala in est, pana la uscat in vest, de la temperat pana la frigid in muntii Anzi. Climatele diferite se potrivesc indeaproape cu regiunile geografice primare din Peru, inclusiv cu o campie de coasta de vest (costa), cu Andes înin centrul și cu jungla estica a bazinului Amazon.
Cafea peruviana
Producția de cafea a venit in Peru in anii 1700. Dupa doua secole, soiul heirloom typica reprezinta inca 60% din exporturile tarii. Exista mai mult de 110 000 de producatori de cafea in Peru, cei mai multi fiind indigeni și vorbesc limba spaniola ca a doua limba. Fermierul mediu care detine teren isi castiga existenta din cele doua sau trei hectare pe care le munceste, traind la ore distanta de confortul energiei electrice și al apei curgatoare. Exporturile de cafea din Peru reprezinta doua procente atat din economia naționala, cat și din oferta de cafea la nivel mondial, Peru construind rapid o reputație globala pentru producerea de boabe Arabica cultivate traditional la umbra.
Regiunea cultivatorilor de cafea din Peru este mica, iar procesarea tipic peruviana micro-wet este chiar mai mica. Din mai pana in septembrie, agricultorii aleg ciresele de cafea coapte si le transporta la cei care le depulpeaza manual apoi la bazinele de fermentatie din lemn. Aceasta traditie de micro-wet-milling a protejat resursele de apa din Peru de poluarea produsa de fabricile de procesare industriala a cafelei.. După ce isi proceseaza cafeaua, majoritatea fermierilor isi transporta boabele de cafe ape joss au cu ajutorul magarilor pana la cel mai apropiat oraș – o calatorie care poate dura de la treizeci de minute pana la opt ore. In zilele de sambata, plaza celui mai apropiat oras devine un loc de cumparare și vanzare pentru producatorii de cafea din apropiere. Fermierii isi vand cafeaua si cumpara bunuri pentru casele lor, inainte de a reveni pe potecile montane.
O experiență nefericita – dar foarte comuna – la aceste piete de cumparare și vanzare este sosirea unui singur cumparator. Acest lucru scade dramatic pretul platit agricultorilor pentru cafeaua lor. Fara spatiu personal de depozitare, cu singura solutie de a pastra cafeaua intr-un spatiu comun si scump din oras, singura optiune pentru fermieri este sa accepte si preturi mai mici pentru a-si vinde cafeaua. Cu cat sunt mai indepartate fermele, cu atat mai mult este posibil ca boabele de cafea sa fie amestecate si vandute pana a ajunge la coasta. Odata ajuns acolo, cafeaua este uscata și pregatita pentru export. Acest sistem de comercializare neorganizat și izolarea a determinat fermierii sa se indeparteze de la bauturile finale care provin din fermele lor.
Pe parcursul ultimului deceniu, cooperativele mici din Peru și-au consolidat mișcarile și au oferit o oportunitate mai organizata si mai plina de satisfactie pentru zeci de mii de proprietari mici care au fost odata supusi practicilor comerciale exploatatoare explicate mai sus. Se estimeaza ca 15 – 25% din cei 100.000 de proprietari mici din Peru apartin acum organizatiilor cooperatiste. Aceste cooperative s-au conectat cu comertul internațional echitabil și cu rețelele ecologice pentru a stimula creșterea lor. Lucrand impreuna cu parteneri precum Equal Exchange, cooperativele peruviane mici au devenit rapid al doilea furnizor de cafea certificat Fair Trade dupa Mexic si unul dintre cei mai importanti producatori de produse ecologice din lume. Prețurile mai ridicate oferite pe aceste piete certificate si de specialitate au consolidat cooperativele si au oferit agricultorilor cel putin unele prime de pret. Accesul mai direct al pietei a ajutat, de asemenea, patru cooperative de Fair Trade certificate corect, care s-au stabilit printre cei mai mari exportatori de cafea din Peru.
Peru Organic Contego Cafe
Cafeaua noastra peruviana organica provine din provincia Chanchamayo, situata in centrul Peru. Se dezvolta la o altitudine intre 1200 – 1350 de metri deasupra nivelului marii. Soiurile sale includ Caturra, Typica, Pache și Bourbon. Fermele aparțin micilor producatori cu doua hectare de teren care genereaza circa 3000 lb. de cafea pe recolta. Aceasta cafea este cultivate la umbra si la altitudini mari pentru a produce boabe mai dense si o caracterizate printr-o ceasca mai mai complexa ca rezultat al procesului de maturare lenta. In plus, producatorii au facut un efort remarcabil pentru a produce boabe de calitate superioara, folosind doar practici agricole sustenabile. Acestea au eliminat orice utilizare a pesticidelor și ingrasamintelor chimice si, in schimb, utilizeaza compost natural. Eforturile lor le-au permis sa devina agricultori certificați organic, un sigiliu de sustenabilitate foarte solicitant.
HB (Hard Bean) specifica faptul ca planta de cafea a fost cultivate la o altitudine de aproximativ 1200 de metri. Boabele de cafea sunt grele, dense și poseda potentialul pentru o ceasca de cafea buna; aceasta clasificare este mai mica decât SHB; de asemenea, sinonim cu HG.
Note de Cupping
Peru ORG HB Gr.1 este caracterizata cu o aromă florala, note dulci și un corp complet cremos; bine echilibrat și complex.
Region
Chanchamayo
Growing Altitude
1200 – 1350
Arabica Variety
Caturra, Typica, Pache, and Bourbon
Harvest Period
June-August/September
Milling Process
Washed
Aroma
Soft floral aroma
Flavor
Caramel, cinnamon, cedar note
Body
Good body
Acidity
Citric acidity