Cafeaua prajita si cafeaua verde in detoxifierea de sezon
CAFEAUA PRAJITA SI CAFEAUA VERDE IN DETOXIFIEREA DE SEZON
In sezonul rece, lipsa activitatii fizice, dieta bogata in grasimi si mancarurile grele isi pun amprenta asupra organismului nostru. Senzatia de oboseala si starea generala proasta poate fi combatuta printr-o cura de detoxifiere, care se preteaza perfect acestei perioade de dupa sarbatorile de iarna. Cu toate acestea este greu sa renuntam la tabieturile zilnice in timp ce urmam o astfel de dieta restrictiva. Pentru iubitorii cafelei, insa, exista o veste buna- cafeaua prajita si cafeaua verde, datorita substantelor bogate in antioxidanti pot fi folosite cu succes in curele de detoxifere, ajutand chiar la scaderea in greutate. Chiar daca cele mai multe astfel de diete interzic consumul de cafea, nici un studiu nu a demonstrat ca substantele din cafea ar fi nocive pentru ficat si pentru organism, din contra.
Cercetatorii au demonstrat
Un studiu recent a fost publicat in revista de medicina ”Hepatology” in care au fost implicati aproape 28.000 de subiecti, dintre care aproximativ jumate erau bautori de cafea. Cercetatorii au descoperit ca subiectii carea beau mai putin de trei cesti de cafea pe zi aveau cu 25% mai putine sanse sa aiba enzime anormale la nivelul ficatului, comparat cu cei care nu erau bautori de cafea. Toate acestea datorita compusilor activi benefici din cafea. Dupa cum afirma Dr. John Douillard in revista amintita mai sus ”Exista aproape 1000 de compusi intr-o boaba de cafea, dintre care foarte putini sunt intelesi deocamdata. Cu toate acestea, stim ca boaba de cafea este foarte bogata in antioxidanti.”
Un alt studiu publicat anul acesta in revista online ”Circulation” de American Heart Association, sustine beneficiile generale ale cafelei asupra organismului. Cercetarea a fost inceputa in anul 1976. Cei aproape 20.000 de subiecti, femei si barbati cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani au fost studiati prin chestionare periodice de-a lungul a 30 de ani cat a durat studiului. Cercetatorii, prin datele stranse, au corelat consumul de cafea cu starea generala de sanatate a subiectilor in legatura cu rata mortalitatii. Concluzia generala a cercetarii a fost ca subectii care consumau mai putin de cinci cesti de cafea pe zi aveau un risc general de moarte prin boli cardio-vasculare cu aproximativ 15% mai scazut.
Printre rezultatele studiului, s-a demonstrat ca un consum moderat de cafea- mai putin de cinci cesti pe zi- poate avea efecte antidepresive, observandu-se o legatura intre cafea si reducerea tendintelor sinucigase. Chiar daca pe termen scurt, consumul de cafea poate duce la cresterea tensiunii arteriale imediat dupa savurarea cestii, s-a demonstrat ca pe termen lung consumul moderat de cafea este benefic pentru organism, scazand chiar riscul bolilor cardio-vasculare si riscul imbolnavirii de Parkinson. In concluzie, rezultatele studiului au demonstrat ca mai putin de cinci cesti de cafea pe zi pot fi incorporate cu succes intr-un stil de viata sanatos.
Cafeaua verde si cafeaua prajita in curele de detoxifiere
Dupa cum au demonstrat studiile de mai sus, compusii activi din cafea au un rol benefic pentru tot organismul in general. Insa putin stiu ca antioxidantii din cafeaua prajita, si mai ales din cafeaua verde pot ajuta in curele de detoxifiere, dar si in curele de slabire.
Cafeaua verde contine cantitati importante de antioxdanti, mai mult decat cea prajita. Antioxidantii ajuta impotriva radicalilor liberi, diminueaza riscul de diabet, previne ciroza hepatica si accelereaza metabolismul. Datorita rolului ei in reglarea si accelerarea metabolismului, cafeaua verde ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si la arderea grasimilor, mai ales in combinatie cu o dieta echilibrata si cu activitati fizice zilnice. Cafeaua verde este un tonic pentru tot organismul daca este consumata zilnic, de aceea poate fi folosita cu succes in curele de detoxifiere.
Ca si cafeaua verde, cafeaua prajita contine antioxidanti care ajuta organismul sa topeasca grasimie. Pentru a profita de toate beneficiile pe care poate sa le aduca corpului uman, este de preferat cafeaua din boabe organice, care provin din ferme unde nu se folosesc pesticide. De altfel este mai bine sa alegem cafeaua proaspat prajita, in detrimentul cafelei prajite industrial, deoarece pastreaza mai bine calitatile boabei de cafea de care profita organismul nostru si este de preferat, atat pentru gust, cat si pentru calitate.
In concluzie, cafeaua- in orice forma a ei, consumata intr-un mod moderat are multe beneficii si poate fi incorporata cu succes intr-un stil de viata sanatos.
Surse:
Modi AA, et al. Increased caffeine consumption is associated with reduced hepatic fibrosis. Hepatology. 2010 Jan;51(1):201-9. doi: 10.1002/hep.23279.
Xiao Q, et al. Inverse associations of total and decaffeinated coffee with liver enzyme levels in National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2010. Hepatology. 2014 Dec;60(6):2091-8. doi: 10.1002/hep.27367. Epub 2014 Oct 30.
American Heart Association: http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/11/10/CIRCULATIONAHA.115.017341.full.pdf+html?sid=5c4b9ef3-96dd-44b8-8188-0a3ca2ec8c9d
No Comments