Blog

Trei retete de facut acasa care bat cafeaua bunicii

Munca de acasa nu e treaba usoara… Cu toate acestea sunt multe moduri in care poti sa iti trezesti inspiratia atunci cand stai in casa. O cafea buna dis-de-dimineata poate sa iti insenineze toata ziua si sa iti dea energia necesara sa duci la bun sfarsit toate task-urile. Noi ti-am pregatit trei retete de cafea care cu siguranta o sa bata ceasca de cafea a bunicii si o sa te faca sa te reindragostesti de aceasta bautura.

Cafea la ibric … with a twist

Cand te gandesti la cafea buna la ce te gandesti?… Cafea neagra, cremoasa, cu aroma puternica si gust care te pune in miscare . Daca esti adeptul unuei bauturi clasice, atunci aceasta este reteta pentru tine:

De ce ai nevoie

* Ibric turcesc
* Sursa de caldura (de preferat aragaz)
* Apa plata
* Cafea macinata fin. Este de preferat ca boabele de cafea sa fie proaspat prajite si macinate inainte de preparare. Origini ca IndiaNepalKenya sau Brazilia sunt perfecte pentru a fi preparate la ibric.
* Un baton de scortisoara sau cateva seminte de vanilie

Cafelele cu gust puternic si o aciditate scazuta sunt cel mai bine puse in evidenta atunci cand sunt preparate la ibric. Daca folosesti boabe de calitate, proaspat prajite, atunci gustul amar cu care poate asociezi cafeaua preparata astfel este dat uitarii.

Adauga 100ml de apa in ibric si las-o sa se incalzeasca la foc mic, apoi adauga batonul de scortisoara, sau cateva seminte de vanilie dintr-un baton. Daca preferi cafeaua indulcita, acum e momentul sa adaugi un pic de zahar. Inainte ca apa sa fiarba, adauga 10g de cafea in ibric. Atunci cand incepe sa fiarba si spuma cafelei se ridica la suprafata, e momentul sa o ridici de pe foc. Pentru ca bautura sa nu fie amara, e important sa nu lasi cafeaua pe foc mai mult de 2 minute.

Toarna cafeaua in ceasca ta preferata si las-o sa se linisteasca inca doua minute inainte sa o bei. Preparata corect si cu ingredientele de calitate, cafeaua la ibric este un adevarat deliciu oriental. Enjoy!

Cappuccino spumos – Fii un adevarat barista!

Sigur, e minunat atunci cand in drum spre serviciu te opresti la cafeneaua ta preferata pentru un Cappuccino sau Flat White care te pune pe picioare. Acum insa poti fi tu propriul tau barista, si iti poti exersa abilitatile in fiecare zi pana stapanesti chiar si arta desenatului in spuma cafelei.

Pentru a prepara un Cappucino italiano vero ai nevoie de:

* Moka Pot
* Sursa caldura (de preferat aragaz)
* Cafea Proaspat prajita macinata pentru espresso. Iti recomandam pentru aceasta reteta boabe din ColumbiaCosta Rica sau El Salvador – aroma lor subtila si echilibrata se potriveste perfect cu aciditatea usor fructata care este accentuata de aceasta metoda de preparare.
* Lapte cald (laptele nu trebuie sa fie foarte fierbinte pentru ca va afecta gustul cafelei)
* Mini Mixer pentru lapte sau un French Press

In cazul acestei cafele micile detalii vor face diferenta. Cafeaua preparata la Moka Pot este minunata daca urmaresti cateva reguli simple : Incepe cu apa deja incalzita, ai grija la dimensiunea la care au fost macinate boabele si preseaza cafeaua inainte sa o pui pe foc.

Incepe prin a pune apa in recipientul special, apoi aseaza-l pe foc la flacara mica. In timp ce apa se incalzeste, umple recipientul destinat cafelei macinate (ar trebui sa intre aproximativ 22 de grame de cafea – in functie de dimensiunea pot-ului), apoi preseaza putin cat sa fie nivelat si compact. Acum poti pune recipientul cu cafea peste cel cu apa si sfarseste prin a pune si a treia piesa din micul puzzle. Cand cafeaua este gata, va incepe sa fiarba si sa se extraga in recipientul de sus. Lasa sa se extraga toata cafeaua, dar nu o lasa sa fiarba mai mult de doua minute.

Separat, spumeaza laptele incalzit cu mixerul special, sau agita-l un minut intr-un French Press. Rezultatul ideal este un lapte consistent si cremos. Pune cafeaua intr-o ceasca, apoi toarna circular, incet, crema de lapte peste ea. Bucura-te de un cappuccino delicios facut chiar de tine. Cu exercitiu iti vor iesi si desenele in cafea ?

Cafeaua la filtru… reinventata

Nu, nu vorbim de cafeaua amara de la cafetiera din birou. Te provocam sa incerci o cafea la filtru cu gheata si cu cateva felii de portocala. Este ca un cocktail energizant care te revigoreaza si iti trezeste inspiratia. O sa ai nevoie de cateva lucruri:

V60
Filtru de hartie
* 200 ml de apa plata incalzita
* Cafea macinata pentru filtru de hartie. Boabele cu o aciditate mai ridicata sunt perfecte pentru aceasta reteta. Iti recomandam sa incerci cafea proaspat prajita din EthiopiaColumbia sau Guatemala. Aromele lor proaspete de fructe dulci si citrice iti vor aduce o noua experienta in ceea ce inseamna cafeaua.
* Cronometru

V60 este metoda de preparare care cere un pic mai multa rabdare, dar iti promitem ca rezultatul va fi o cafea care te va convinge sa te resfeti mereu asa. Incepe prin a incalzi 200 de ml de apa pana inainte de punctul de a fierbe. Pune V60-ul peste recipientul unde vrei sa extragi cafeaua apoi aseaza filtrul de hartie. Toarna un pic de apa peste filtru pentru a il umezi pe tot. Porneste cronometrul, iar acum poti sa adaugi 16 grame de cafea macinata pe care o umezesti turnand 50 de ml de apa calda peste ea. Asteapta sa “infloreasca” 40 de secunde, apoi continua sa torni usor apa, incontinuu, peste cafea timp de 1m 60s. Ai grija sa torni circular si constant, ca toata cafeaua sa fie extrasa uniform.

Dupa ce se scurg cele 2 minute, esti gata sa iti savurezi cafeaua. Pentru zilele calde si insorite, bautura aceasta este minunata daca ii adaugi cateva cuburi de gheata si doua felii de portocala. Enjoy!

No Comments

Post a Comment