Uniunea Europeana adopta primele restrictii in ceea ce priveste acrilamida in cafea
Pe data de 19 Iulie 2017, 28 de reprezentanti ai statelor membre UE au votat in favoarea propunerii inaintate catre Comisia Europeana de a reduce prezenta in alimente a acrilamidei, o substanta cancerigena. Acrilamida este un contaminant, asa cum este definita in Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului (2), ea este o substanta nociva pentru organismul uman, care apare in produse coapte sau prajite, in special in cereale, cartofi si cafea.
Legea intra in vigoare pe data de 11 aprilie 2018, si odata implementata, toti producatorii din alimentatie publica, lanturile de fast-food, restaurantele, dar si prajitoriile de cafea vor trebui sa ia masuri pentru a se asigura ca nivelurile de acrilamida din produsele lor raman sub criteriile de referinta. Urmand acelasi exemplu, in Statele Unite zeci de lanturi de cafenele au pierdut procesul intentat impotriva lor de catre o organizatie nonguvernamentala pentru ca nu au putut sa demonstreze ca nivelurile de acrilamida sunt sub limita care nu dauneaza organismului uman. Judecatorul din California le-a impus sa informeze de acum toti clientii ca produsele lor sunt cancerigene datorita nivelurilor ridicate de acrilamida.
In tarile Europene, odata ce intra in vigoare legea la 11 aprilie 2018, Curtea Europeana va hotara care vor fi masurile luate impotriva companiilor de alimentatie publica ale caror alimente depasesc limita impusa din aceasta substanta.
Cu toate acestea, iubitorii cafelei nu au de ce sa isi faca griji, insa va trebui sa fie mai atenti la ce fel de cafea conuma. Nu orice cafea prajita contine niveluri nocive de acrilamida, aceasta substanta este prezenta in concentratii semnificative numai in boabele pajite pana la temperaturi mari. Aceasta metoda de procesare a boabelor de cafea este specifica lanturilor mari de cafenele, cum este cel amintit mai sus, dar si anumitor branduri de cafea cu renume. Noua lege va fi un moment important in industria cafelei, un moment care a fost prevazut de ceva timp, odata cu cel de-al treilea val al cafelei, care pune accent pe calitatea produselor consumate.
Cafeaua de specialitate, fiind intens studiata pentru a obtine cele mai bune arome si cei mai buni compusi din boabele de cafea, este prajita la niveluri mai scazute, de aceea nu este nociva pentru organismul uman.
Cafeaua Contego a fost testata inca dinainte de intrarea in vigoare a legii acrilamidei, si va asiguram ca suntem in parametrii optimi, cu mult sub nivelurile de acrilamida stabiliti legal. Acest nou regulament este un pas important in protejarea sanatatii consumatorilor, el nu va contribui numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, dar va contribui si la cresterea gradului de constientizare cu privire la modul in care alegem produsele pe care le consumam. Cafeaua nu este un produs nociv, dar ca orice aliment, trebuie aleasa cu grija si din surse de incredere.
Varianta integrala a Regulamentului o gasiti aici