Blog

Cafea Cuba

Cafea Cuba Serrano Lavado

Cafeaua a ajuns pe tarmurile cubaneze venind din insula Hispaniola in 1748, insa nu sea poate vorbi de o industrie cubaneza a cafelei, decat incepand cu anul 1791, odata cu influxul mare de emigrant francezi care fugeau de revolutia din Haiti. In anul 1827 deja existau 200 de ferme de cafea pe insula cubaneza, exportul de cafea verde generand mai multi bani decat cel de zahar.

O cafea rara
Revolutia lui Castro a adus cu ea nationalizarea fermelor de cafea si cu aceasta, productia a scazut aproape imediat. Cei care munceau voluntar la fermele de cafea nu aveau experienta necesara, iar cei care muncisera inainte pamanturile au fugit din tara deodata cu revolutia. Productia de cafea a avut de suferit pe insula cubaneza, iar micul suport pe care l-a avut din partea statului nu a facut decat sa mentina productia de cafea din Cuba pe linia de plutire. De abia in anul 1970 productia de cafea a culminat, rezultand in aproximativ 30 000 de tone de cafea in acel an. In timp ce industria din Cuba era mediocra, vecinii sai din America Centrala prosperau in exporturile de cafea pe pietele inernationale.

Dizolvarea Uniunii Sovietice a lasat Cuba din ce in ce mai izolata, iar embargo-ul comercial pe care l-a impus Statele Unite a eliminat o piata mare de desfacere. Japonia a fost o mare importatoare de cafea cubaneza, iar Europa este in continuare o piata puternica pentru boabele cubaneze. In Statele Unite ale Americii se intalnesc locuri unde se promoveaza “Cuban Coffee”, cu toate acestea cafeaua cubaneza este in continuare ilegala in SUA din cauza embargo-ului. De cele mai multe ori cafele din Brazilia sunt alese pentru a inlocui profilul de gust al cefelei cubaneze, dar binenteles asta starneste confuzie si inducerea in eroare a clientului.

Calitate si tutun cubanez
De cele mai multe ori cele mai bune cafele cubaneze sunt pastrate pentru export, aproape 1/5 din productia totala, lasand restul pentru consumul local. Productia din Cuba nu acopera consumul local de cafea, iar in anul 2013 tara a cheltuit aproximativ 40 de milioane de dolari pe importul de cafea verde.
In prezent productia de cafea din Cuba ramane relativ mica, cu aproximativ 6000 – 7000 de tone pe an. Majoritatea echipamentului folosit este foarte vechi, iar fermierii se bazeaza mai mult pe magari deoarece drumurile sunt stricate si nu sunt intretinute. Cafeaua este de cele mai multe ori uscata la soare, iar majoritatea cafeleleor exportate sunt procesate prin metoda washed.

Clima si topografia din Cuba sunt favorabile pentru cresterea cafelei de buna calitate, iar raritatea sa aduce un plus de valoare acesteia. Cu toate acestea producatorii de cafea din Cuba se confrunta cu multe dificultati in productia boabelor cu profil inalt. O calitate unica pe care o are cafeaua cubaneza este pamantul in care creste. De multe ori plantatiile de cafea sunt comune sau in aproprierea plantatiilor de tutun cubanez. Lucru care potenteaza in boabele de cafea note clare de tutun intr-o aciditate relativ mica si un corp puternic.
Cafeaua cubaneza este un deliciu pentru orice iubitor de cafea, cu un gustul unic al unei insule exotice si pline de pasiune.

Regiuni de crestere

Sierra Maestra
Aceasta regiune muntoasa se intinde pe lungimea coastei de sud a insulei si are o istorie agitate de miscari de guerilla – intre 1500 si pana la revolutia din 1950. Majoritatea productiei de cafea de pe insula este localizata aici.
Altitudine: 1000 – 1200m
Perioada de recolta: Iulie – Decembrie
Varietati: Majoritatea Typica, cateva Bourbon, Caturra, Catuai, Catimor

Sierra Del Escambray
O mica portiune din cafeaua cubaneza este crescuta pe mica regiune muntoasa din centrul insulei.
Altitudine: 350 – 900m
Perioada de recolta: Iulie – Decembrie
Varietati: Typica, Catuai, Catimor

Siera del Rosario
In aceasta regiune au existat ferme de cafea inca din anul 1790, cu toate acestea o cantitate mica din cafeaua cubaneza este crescuta in prezent in aceasta regiune.
Altitudine: 300 – 550m
Perioada de recolta: Iulie – Decembrie
Varietati: Typica, Bourbon, Caturra

No Comments

Post a Comment