Blog

Cafea Decofeinizata Columbia

Decof 101
Decafeinizata “nu inseamna 100% fara cofeina. De fapt, o cafea decofeinizata trebuie sa fie doar 97% fara cofeina, in conformitate cu USDA. Asta inseamna ca o medie de 12 oz. ceasca de cafea decofeinizata, care initial ar fi contine aproximativ 180 mg de cafeina, acum ar contine doar 5,4mg.
Exista 4 procedee de decofeinizare, si toate au in comun cafeaua verde. Procedeul prin care cofeina este extrasa din bobul de cafea se aplica numai asipra boabelor verzi. Cea mai mare provocare este sa extragi cofeina din boabele de cafea, fara a fi afectati ceilalsi compusi care dau aroma si gustul deosebit al bauturii. Acest lucru nu este deloc usor, avand in vedere ca boabele de cafea contin aproximativ 1000 de compusi chimici care sunt responsabili de gustul complex al cafelei. Apa este folosita in fiecare din aceste 4 procedee, deoarece cofenia este o substanta solubila in apa.
Cu toate acestea apa de una singura nu este Solutia ideala pemtru decofeinizarea boabelor, deoarece nu poate selecta doar compusul chimic al cofeinei, astfel eliminand si alte substante cum ar fi proteinele si zaharurile. Astfel, in procesul de decofeinizare apa este combinata cu alti compusi cum ar fi clorura de metilen, carbune activ, CO2 sau acetat de etil. Acesti agenți contribuie la accelerarea procesului și la minimizarea efectelor “washed-out” pe care l-ar fi avut apa singura asupra cafelei.

Procesul Roselius
Primul proces de success de decofeinizare a cafelei a fost inventat de comerciantul german de cafea Ludwig Roselius in 1903 si brevetat in 1906. Legenda spune ca incercarea sa de a face cafeaua fara cofeina a fost motivate de convingerea sa conform careia excesul de cofeina i-a ucis tatal.
Procesul “Roslius” implica procesarea cu abur a boabelor de cafea cu o solutie de saramura (adica, apa, saturata cu sare) si apoi utilizarea compusului chimic organic benzen ca solvent pentru extragerea cofeinei. Acest proces, cu toate acestea, nu mai este folosit din cauza faptului c benzenul este cunoscut ca fiind un agent cancerigen uman.

Cele 4 metode de decofeinizare folosite astazi pot fi impartite in doua categorii:
Procesare pe baza de solvente: Procesul indirect-solvent, Procesul cu solvent direct.
Procesare pe baza de non solvent: Swiss Water Process, Carbon Dioxide Process
Procedeele bazate pe solvenți sunt cele in care cafeina este indepartata din fasole cu ajutorul unui solvent chimic, cum ar fi clorura de metilen sau acetat de etil. Procesele bazate pe solvenți pot fi divizate în metode utilizand metoda “directa” versus metoda “indirecta”.
In metoda directa, cofeina este indepartata prin inmuierea materialelor direct intr-un solvent; solventul se aplica direct pe boabele de cafea. Pe de alta parte, in metoda indirecta, apa incarcata cu cafeina este transferata intr-un rezervor separat și tratata cu un solvent; in acest caz solventul nu atinge niciodata boabele de cafa.

Columbia Decofeinizata Contego
Columbia Huila des Gigante este o cafea gradul Excelsio, provenind de la peste 2.000 de cultivatori de cafea care produc in principal soiurile Caturra, Colombia și Tipica și au crescut la o altitudine cuprinsa intre 1300-1600 de metri. Giganto cafea este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai puternice zona de productie a cafelei si cacao din departamentul Huila, situata in partea central-estica a teritoriului Huila, aproape de delta raului Magdalena, intre Cerro Matambo si estul Cordillerei.
SWISS Water Proces
Metoda Swiss Water de procesare pentru decofeinizare se face in loturi mici și este 100% fara chimicale. SWP folosește un extract de cafea verde (GCE), dezvoltat intern, pentru a absorbi cofeina din boabele verzi de cafea, pana cand raportul dintre compusii solubili din GCE si compusii din cafea ajunge la punctul de echilibru. Cofeina și GCE se strecoara printr-un filtru de carbon pentru a reimprospata GCE, astfel incat sa poata fi refolosit pentru a elimina mai multă cafeina. SWP monitorizează timpul, controleaza temperaturile si verifica nivelurile din fluxul GCE. Rezultatul este de 99,9% cafea fara cafeina.

Boabele Excelso provin dintr-o varietate de regiuni, inclusiv;
Antioquia – Medellin (18% din producția totală)
Tolima – Ibague
Caldas – Manizales (29% din producția totală)
Valle del Cauca – Cali (13% din producția totală)
Huila – Neiva (5% din producția totală)

No Comments

Post a Comment