Ceai India
INFO TARA:
India este al doilea cel mai mare producator de ceai din lume si este faimoasa deoarece a fost prima regiune cultivata de ceai din Imperiul Britanic. Traditional, India este cunoascuta pentru ceaiul Assam si ceaiul Darjeeling, insa in prezent tara experimeteaza cresterea mai multor tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul Nilgiri Frost sau Darjeeling Green.
Culturile de ceai din India sunt responsabile pentru 22% din productia mondiala de ceai. Majoritatea ceaiului produs in India este consumat local, iar numai 20% din cantitate este exportata global. In trecut, la inceputul secolului al XX-lea, ceaiul indian era consumat de indienii din clasele superioare, iar majoritatea ceaiului era exportata spre tarile vestice. De abia dupa aparitia metodei de procesare CTC, in 1950, ceaiul indian a devenit mai accesibil pentru piata cosumului domestic.
Cultivarea ceaiului in India a inceput in secolului al XIX-lea pentru a-i aproviziona pe britanici cu bautura lor referata. Compania East India Company a aranjat o contrabanda pentru a aduce semintele plantei de ceai din China, care apoi au fost imperecheate cu semintele plantei locale Assam. Climatul racoros din Darjeeling a ajutat plantele de ceai chinezesc sa prospere pe acest teritoriu. De atunci ceaiul a devenit o parte integrala din cultura si economia indiana, o multitudine de obiceiuri si traditii s-au dezvoltat in jurul indragitului chai indian.
Cu toate ca este faimoasa pentru ceaiul Darjeeling si ceaiul Assam, in ziua de azi India incearca sa isi promoveze si ceaiurile mai putin cunoscute, cum ar fi ceaiul Nilgiri Frost, care este cules in lunile Ianuarie si Februarie cand temperaturile scad brusc sub 0 grade, ceea ce face ca ceaiul rezultat sa fie foarte aromat. De altfel, gradinile de ceai Darjeeling sunt in continua dezvoltare si produc diferite soiuri de ceai alb si ceai verde, cu arome proaspete si dulci.
ZONE DE CULTIVARE A CEAIULUI:
India produce in special ceai alb, ceai negru si ceai verde, fiind al doilea cel mai mare producator de ceai din lume. Principalele zone de cultivare a ceaiului sunt Assam si Darjeeling.
Assam
Regiunea Assam, localizata in nord-estul Indiei este cunoscuta ca fiind cea mai productiva regiune de cultivare a ceaiului din lume. Assam beneficiaza de de un sol foarte bogat udat e ploile musonice. Regiunea Assam produce in special ceai negru si ceai verde, caracterizat de aromele sale profunde si indraznete.
Ceaiul din Assam este cules prima oara in luna aprilie, apoi intre lunile mai si iunie, si este cel mai adesea folosit in amestecuri de ceai negru , cum ar fi ceaiul East Frisian. Unii fermieri din aceasta zona renunta la metoda de producere CTC si o adopta pe cea ortodoxa, pentru a obtine un ceai de inalta calitate pe care il exporta la preturi mai mari. Astfel, ceaiul Assam produs prin metode ortodoxe este protejat prin Indicatie Geografica, ceea ce asigura ca toate ceaiurile care se numesc “Assam” vin din aceasta regiune.
Regiunea Assam functioneaza pe un fus orar diferit de cel al Indiei, si anume “Tea Garden Time”. Acesta este setat cu o ora mai devreme decat fusul orar obisnuit al Indiei pentru ca muncitorii de pe plantatiile de ceai sa profite de cat mai multe ore de lumina.
Darjeeling
Chiar daca regiunea Darjeeling din India se intinde numai pe 181km patrati, ea produce unul dintre cele mai apreciate si populare ceaiuri din toata lumea.Temperaturile reci si altitudinile inalte produc in Darjeeling frunze aromate care sunt indragite de iubitorii de ceai.
Localizata in nordul Indiei, Darjeeling se afla chiar la poalele muntilor Himalaya. Aceasta regiune produce numai un procent din productia totala de ceai a Indiei, dar este de o asa buna calitate incat este protejat cu Indicatie Geografica. Datorita altitudinii ridicate, frunzele cresc foarte incet deoarece sunt constant invaluite intr-o ceata racoroasa; aceste conditii ajuta la creearea unei arome intense a ceaiului.