Blog

Coffee Q&A- cele mai frecvente intrebari despre cafea

In media, si mai ales pe internet, circula multe informatii despre cafea si efectul acesteia asupra organismului uman. De cele mai multe ori poate fi greu sa gasesti raspunsuri de incredere, mai ales ca fiecare dintre noi este afectat diferit de cofeina. In continuare vom raspunde la cele mai populare intrtebari despre cafea.

I: Cafeaua creeaza dependenta?
R: Cafeaua nu este considerata substanta care creeaza dependenta, si orice simtome de ”sevraj” pot fi evitate reducand treptat consumul de cafea pe o perioada scurta de timp.

I: Cafeaua deshidrateaza?
R: Cafeaua poate avea efect diuretic, cu toate acestea, o ceasca de cafea contine 98% apa, si de aceea nu poate fi considerata ca fiind deshidratanta. Orice pierdere de fluide este compensata de admisia in sine.

I: Consumul de cafea este bun pentru sanatate?
R: Cafeaua si antioxidantii care se regasesc in aceasta- cofeina si alti compusi organici- s-a demonstrat a avea efecte pozitive asupra mai multor probleme de sanatate, ajutand chiar si in curele de slabire, activand metabolismul.

I: Poate cafeaua sa imbunatateasca nivelul de concentrare?
R: Activitatea cerebrala care controleaza memoria si concentrarea este amplificata temporar cand consumam cafea.

I: Cum ne mentine cofeina treji?
R: Cofeina blocheaza o substanta chimica numita adenozina si o impiedica sa se ataseze pe receptorii sai, proces care in mod normal ne face sa ne simtim somnorosi. Acest blocaj declanseaza productia de adrenalina, lucru care sporeste senzatia de vigilenta.

I: Cum influenteaza cofeina abilitatile sportive?
R: Aportul de cantitati moderate de cofeina pot imbunatati rezistenta in sporturile aerobe, dar si in exercitiile anaerobe. Cofeina deschide tuburile bronsice, imbunatatind respiratia si elibereaza zaharul in sange, directionandu-l direct spre musculatura.

I: Cafeaua prajita intens contine mai multa cofeina?
R: Cafeaua prajita foarte intens contine, de fapt, mai putina cofeina si cu siguranta nu te va inviora mai repede.

I: De ce nu mai simt efectul cofeinei?
R: Atunci cand bei cafea la aceleasi ore din zi, in fiecare zi, este posibil sa nu mai simti efectele cofeinei. Pentru a evita aceasta desensibilizare este recomandat sa mai schimbi din cand in cand rutina zilnica, modificand orele la care iti bei cafeaua.

No Comments

Post a Comment