O singura planta, mai multe ceaiuri
Nenumarate feluri de ceai sunt produse si savurate la nivel global. Cu toate ca arata si au gust diferit, toate sunt extrase din frunzele aceleiasi plante versatile, Camellia sinensis. De la binecunoscutele sortimente de ceai cum ar fi ceaiul verde sau ceaiul negru, pana la ceaiul oolong sau ceaiul Pu`er, de la ceaiul la plic, pana la ceaiul din frunze libere, toate au la baza planta Camellia sinesis. Diferenta este data de timpul necesar frunzelor pentru oxidare.
Exista doua varietati principale de Camellia sinensis. Prima, este o planta cu frunze mici, care prefera climatul mai racoros, cum ar fi regiunile muntoase din China, Taiwan si Japonia. Aceasta produce un ceai cu arome racoritoare si bogate. A doua varietate de planta de ceai are frunzele mai mari si se dezvolta in regiuni tropicale, cum ar fi India, Sri Lanka sau Kenya. Frunzele acestei plante pot creste pana la 20cm si din ele se extrag varietati de ceai cu arome ierboase delicate sau arome vioaie de malt. Cu toate acestea, datorita interventiei umane, in prezent exista cel putin 500 de plante hibrid de ceai, iar multe din acestea sunt cultivate in regiuni specifice, cum ar fi plantatia Yabukita, una dintre cele mai populare din Japonia.
Insa de la frunzele plantei de ceai puna la ceaiul din ceasca este cale lunga. Producerea ceaiului este complexa si implica multi pasi, fiecare la fel de important. Pasi care transforma planta ceaiului in multitudinea de varietati de ceai pe care o cunoastem astazi. Fiecare tara si regiune are un mod diferit de a prelucra ceaiul; cu toate aceastea, exista metode de productie acceptate universal si care sunt folosite de secole. Ceaiul galben, de exemplu, trece numai prin doua etape de procesare, pe cand ceaiul negru, ceaiul oolong si ceaiul pu`er trec prin de doua ori mai multe etape pana la rezultatul finit. Ceaiul alb este cel mai putin procesat dintre toate, de aceea este considerat unul dintre cele mai sanatoase ceaiuri pentru organism.
Fiecare ceai este diferit, pentru că este produs diferit si de aceea are trasaturi unice care ii transforma gustul si puterea aromei. Tocmai aceasta varietate bogata a satisfacut de-a lungul istoriei gustul iubitorilor de ceai din culturi diferite, fiind o bautura apreciata in toate colturile lumii.