Trenduri in lumea cafelei pentru anul 2020 (partea I)
Lumea internationala a cafelei se misca in ultimul deceniu cu pasi foarte repezi si este intr-o continua dezvoltare, iar Romania, chiar daca a luat un start mai lent incepe sa prinda din urma marii trend-setteri ai cafelei de specialitate. Bucurestiul a devenit una dintre cele mai cosmopolite si eclectice capitale ale Europei in ceea ce priveste cafenele mici cu cafea proaspat prajita. La sfarsitul anului 2019 Capitala numara aproximativ 50 de cafenele de specialty coffee, aproape depasind Berlinul, oras cunoscut ca fiind mecca iubitorilor de cafea.
Cat mai poate tine acest ritm alert in care se deschid la tot pasul cafenele si care vor fi trendurile pentru anul 2020 in lumea cafelei ? Citeste in continuare si afla directiile in care se indreapta lumea iubitorilor de cafea.
Cafenele la tot pasul
Este adevarat ca traim intr-o lume din ce in ce mai rapida, care ne solicita rezerve mari de energie si de ce nu, rezerve mari de bauturi care ne potenteaza acesta energie – cum este mult iubita cafea. Dar parca astazi, mai mult ca in orice alta perioada, orasele sunt ticsite la orice pas de cafenele, si Bucurestiul nu face exceptie.
Intr-o lume mereu pe fuga, se pare ca cel mai mult au de castigat producatorii de cafea. Insa si acestia au ajuns la un impas – cererea in lumea cafelei este mai mare decat productia, iar acest lucru a dus la sfarsitul anului 2019, inceputul anului 2020 la o “criza a preturilor”. Arborele de cafea este o planta destul de putin rezistenta, care poate creste doar in tarile din interiorul “Centurii Cafelei”, adica intre Tropicul Racului si Ecuator. De aceea, cele cateva tari producatoare de cafea trebuie sa faca fata cererii la nivel global. Pe langa limitarile pe care le impune locatia culturilor de cafea, in ultimul timp, crescatorii se confrunta cu problema schimbarilor climatice care distrug multe plantatii – factor care in timp duce la cresterea din ce in ce mai mare a pretului boabelor care pleaca din ferme.
Aceste probleme cu care se confrunta producatorii de cafea sunt invers proportionale cu cresterea economica in ceea ce priveste acest bun. Cererea din ce in ce mai mare din ultimii ani a facut cafeaua sa devina a doua cea mai vanduta marfa la nivel global, conform site-ului capital.com.
Aceasta dezvoltare din punct de vedere al cererii se poate observa si din numarul din ce in ce mai mare al cafenelelor din marile capitale. Numai in Bucuresti, in ultimii trei ani s-au deschis aproximativ 30 de cafenele cu cafea de specialitate, iar acest trend nu pare sa se opreasca. Privind in ansamblu, se pare ca Pamantul se invarte alimentat de cafea, iar consumatorii ajung sa aprecieze cafeaua si pentru gust, nu numai pentru calitatile ei energizante. Al treilea val a cafelei a cucerit cu adevarat lumea, si converteste din ce in ce mai multi adepti.
Salvarea vine din China
Cafeaua crescuta in China se va transforma dintr-o raritate, intr-un produs comun, care va ajuta industria cafelei sa iasa din impasul in care se afla acum. Primul val mare de ferme care vin cu productie din aceasta tara ar trebui sa apara in anul 2020, avand in vedere timpul dintre plantarea arborilor de cafea si prima recolta. Aceaste prime productii de cafea sunt asteptate in acest an, sau cel tarziu in 2021.
Cafeaua din China arata ca si cum va avea un potential competitiv pe piata cafelelor de specialitate, si se va ridica din ce in ce mai mult in viitor, avand in vedere ca are o arie mare de dezvoltare. Lumea cafelei asteapta cu nerabdare sa guste cafeaua obtinuta din boabele crescute de chinezi, fiind un mediu mereu dornic sa experimenteze gusturi noi si exotice.